![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]()
Luftens tryk er faktisk overraskende stort, specielt hvis man direkte prøver kræfter med det. Dette kan gøres med et par Magdeburgske halvkugler:
Eller man kan prøve at "opsuge" en bowlingkugle:
Andre måder at vise styrken på kan være med en vacuumbazooka: Eller man kan knuse en metaldåse ved at reducere trykket inde i dåsen:
Her er dåsen fyldt med vanddamp, som trækker sig sammen under afkøling. Tilsvarende udvider vand sig, når det går fra væskeform til gasform, og det kan udnyttes til at lave en kanon:
Lidt mindre voldsomt er forsøget, hvor man via en tændstik suger vand op i et glas:
En variation af dette forsøg bruger vanddamp, der afkøles, til at suge vand op i en kolbe:
Endelig kan man lave et meget klassisk forsøg, hvor et helt æg suges ned i en flaske:
Puttes nu en lukket ballon ind i et vacuumkammer kan man "puste den op" ved at fjerne omgivelsernes tryk. Dette fortæller noget om tryk og ligevægt:
Tilsvarende kan man diskutere tryk relateret til balloners overfladespænding:
Man kan så demonstrere, at lufttrykket har betydning for en væskes kogepunkt. Vand kan nemt bringes i kog ved stuetemperatur:
Endnu mere effektfuld kan dette laves, hvis man reducerer trykket omkring væsken ved at køle den omgivende luft. Man får dermed vandet til at koge ved hjælp af is:
Tryk kan også bruges til at smelte et stof. For eksempel kan man smelte tøris og lave flydende CO2: Med præcis det samme udstyr som i ovenstående forsøg kan man vise, at en kraftig trykstigning i en gas hænger sammen med en temperaturstigning: Tryk er også relateret til opdrift i vand, hvilket kan vises med dette meget pædagogiske forsøg, som publikum selv kan få lov at lege med:
Og når man taler om opdrift, kan man jo altid lige vise disse overraskende eksperiment:
At luften kan betragtes lidt som en væske kan man vise ved at lave forsøg med opdrift. Opdrift kendes fra vand, men det er de færreste, der tænker på, at vi også udsættes for en opdrift i luft: Man kan også lave et forsøg, hvor trykket i en væske forsvinder, når væsken oplever at være i vægtløs tilstand:
Som afslutning på et forløb om tryk kan man lave en rigtig stor trykbølge - et højt brag:
Her kan man diskutere, hvad det er, der skaber den store trykbølge, som køres langt væk. |
![]() |
FYSIKBASEN.DK er sidst opdateret søndag den 10. august 2008, klokken 19:44. |