FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv undervisningsforløbForetag ny søgning

rød pilMikrobølgeovn, Forsøg med

Når man gennemgår virkemåden for en mikrobølgeovn, kommer man ind på, at mikrobølger absorberes forskelligt i forskellige materiale. Det har stor betydning, hvor polære de molekyler, man vil opvarme, er. For eksempel er vand meget polært, mens luft er upolært. Tilsvarende må molekylerne ikke være fastlåste i en krystalstruktur, hvorfor man ikke kan opvarme is.

Ved hjælp af to balloner kan man vise, hvordan mikrobølgeovnen påvirker henholdsvis luft og vand:

Forsøg nr. 75: Balloner i mikrobølgeovn

Med meget simple midler kan man faktisk lave sammenlignende målinger af forskellige stoffers absorption af mikrobølgestråling:

Forsøg nr. 64: Absorption af mikrobølgestråling

En mikrobølgeovn er et yderst effektiv apparat til at opvarme vand. Faktisk kan man varme vand op, så det bliver "overophedet", hvilket vil sige, at vandet kan være flydende ved temperaturer over 100 grader Celsius:

Forsøg nr. 74: Overophedet vand i mikrobølgeovn

Det er en udbredt myte, at mikrobølgeovne opvarmer maden indefra og ud. Dette passer ikke. Dog trænger mikrobølgerne meget længere ind i maden end varmen fra en almindelig ovn:

Forsøg nr. 73: Mikrobølgers indtrængningsdybde

Strålingen i en mikrobølgeovn er absolut ikke homogen. Når mikrobølgerne ledes ind i selve ovnen, vil de reflekteres fra alle ovnens metaloverflader. Dette skaber et kompliceret bølgemønster af konstruktiv og destruktiv interferens (stående bølger). Dette bølgemønster kan vises ved at lægge skumfiduser eller sandwichost ind i ovnen:

Forsøg nr. 65: Bølgemønster i mikrobølgeovn

De fleste ved, at det kan være farligt at putte metalgenstande ind i en mikrobølgeovn. Dog er det kun genstande, der har skarpe kanter eller spidser, der forårsager gnister. Helt glatte og runde genstande bliver typisk kun en smule varmere:

Forsøg nr. 63: Metal i mikrobølgeovn

Hvis man i stedet putter en elpære eller en CD ind i ovnen, så vil de tynde metalstykker begynde at lyse eller gnistre:

Forsøg nr. 66: Elpære og CD i mikrobølgeovn

Forsøget bliver endnu voldsommere, hvis man anvender den fine røg/sod, der kommer fra en udbrændt tændstik:

Forsøg nr. 72: Sod i mikrobølgeovn