FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English

Mål tykkelsen af dit hår!

FYSIKBASEN.DK vil hermed opfordre alle besøgende til at udføre dette forsøg med at måle tykkelsen af sit eget hår og indsende den målte tykkelse via nedenstående formular. På Fysikbasen vil vi lave noget statistik på de mange målinger, vi håber på at modtage.

Det eneste, du skal bruge, er en laserpointer og et målebånd. I formularen antages det, at du anvender en almindelig rød laserpointer. Det er lettest at lave forsøget, hvis man er to personer om det.Sådan gør du:
 1. Placér håret foran laseren, så der dannes et interferensmønster:

          

  Det kan være en god idé at sætte håret fast på spidsen af laseren med et stykke tape. 2. Peg laseren mod en skærm, en væg eller lignende. Mål afstanden L (i centimeter) fra håret til interferensmønsteret på skærmen (brug for eksempel 200 cm eller mere):

  L = cm 3. Mål herefter afstanden x (i millimeter) fra den centrale lysplet til enten det første (orden = 1), det andet (orden = 2) eller det tredje (orden = 3) mørke bånd.

  x = mm   ,   orden = 4. Vælg den farve, du synes beskriver din egen hårfarve bedst:
 5. Du skal nu udfylde dit navn og din emailadresse. Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort:

  Navn:    ,   email: 6. Til sidst skal du udfylde feltet "kodeord". Dette er for at undgå spam. Du skal bare skrive ordet "laser" i feltet:

  Kodeord: 7. Tryk på send-knappen for at indsende din måling. Du vil samtidig få at vide, hvor tykt dit hår er:

 

Har du spørgsmål til forsøget, kan du skrive til: