FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilHæld CO2 over et lys

Forsøg nr.: 110
Formål: At demonstrere 1) at gasser opfører sig som væsker, 2) at CO2 er tungere end luft og 3) at en forbrænding kræver ilt.
Resume: CO2 er en tung gas, der kan hældes fra glas til glas på samme måde som en væske. Tilsvarende kan man hælde CO2 ud over et stearinlys, som straks vil slukkes.
Nøgleord: Massefylde, viskositet, væskedynamik, væskestatik.

Beskrivelse:

Gasser og væsker opfører sig stort set på samme måde, når det kommer til dynamik og strømningsforhold. Af samme grund har man også samlet de to tilstandsformer under betegnelsen fluid, fluidum eller ganske enkelt væske.

En god måde at demonstrere gassers flydende egenskaber på er ved at hælde CO2 gas op i et glas. CO2 er nemlig tungere end atmosfærisk luft, og det vil derfor opføre sig på en måde, der minder om en almindelig væske. Når man først har hældt gassen op i et glas kan man efterfølgende hælde den ud over et tændt stearinlys. Da CO2-gassen fortrænger ilten omkring lysets flammen, vil denne straks gå ud.

CO2 gas hældes fra et glas til et andet og derefter over en flamme, som slukkes
CO2 gas hældes fra et glas til et andet, hvorefter det hældes over et stearinlys, som slukkes.

CO2 gassen kan for eksempel komme fra en CO2-trykflaske eller fra et glas med tøris, der har stået lidt tid og fordampet. Forsøget virker faktisk bedre, hvis gassen kommer fra tøris, da gassen dermed er kold og endnu tungere.

Billede af CO2, der hældes fra glas med tøris over i tomt glas og over stearinlys
CO2 hældes fra et glas med tøris over i et tomt glas. Herefter hældes gassen videre over et stearinlys, som straks går ud.

Man kan eventuelt forsøge at hælde CO2-gassen fra glas til glas gentagne gange, før man endelig hælder den ud over lyset og dermed beviser, at gassen stadig er i glasset.

Udstyr og materialer:

grøn pil Stort bægerglas
grøn pil Tøris eller CO2-gas
grøn pil Stearinlys

Referencer:

grøn pilQuick Time film af CO2 gas, der hældes fra tøris over i glas og over lys (3,07 MB).

PIRA DCS: 2B40.75 (Væskemekanik: Væskestatik) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 29.09.2005