FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilDet roterende æg

Forsøg nr.: 114
Formål: At demonstrere bevarelse af impulsmoment.
Resume: Et råt æg sættes i rotation på et bord. Ægget stoppes med en finger, og hvis man hurtigt slipper ægget, vil det begynde at rotere igen af sig selv. Et hårdkogt æg opfører sig ikke sådan.
Nøgleord: Friktion, impulsmoment, kræfter, mekanik, rotation, viskositet, væskedynamik.

Beskrivelse:

Et råt æg lægges på et bord og sættes i hurtig rotation. Med en finger stopper man ægget, som hurtigt slippes igen. Ægget vil nu rotere videre i samme retning. Se filmene i referencerne.

Et råt æg roteres og stoppes, hvorefter ægget selv roterer videre
Et råt æg roteres hurtigt. Herefter stoppes rotationen ved, at man hurtigt sætter en finger på ægget og slipper igen. Idet man slipper, begynder ægget at rotere igen.

Forsøget bør udføres flere gange, da man ellers kan tro, at man ved et uheld kommer til at skubbe lidt til ægget, idet man slipper det. Publikum skal også selv prøve at udføre forsøget.

Bemærk også at det er lige gyldigt, om ægget sættes i rotation den ene eller den anden vej. Effekten skyldes, at æggets flydende indre også sættes i rotation. Når man stopper ægget, vil det flydende indre stadig rotere lidt tid, og denne rotationsenergi får resten af ægget til at rotere igen, hvis det slippes hurtigt.

Et roterende æg stoppes med en finger
Et råt æg er sat i rotation og stoppes her med en finger. Ægget slippes hurtigt igen, hvorefter det automatisk begynder at rotere igen.

Samme forsøg kan man prøve at udføre med et hårdkogt æg. Her ligger ægget stille med det samme, og det begynder ikke at rotere igen. Allerede når man sætter rotationen igang, vil man bemærke, at der er stor forskel på, hvordan et råt og et hårdkogt æg opfører sig.

Spørgsmål og svar:

Hvorfor virker forsøget ikke særlig godt?

Måske bruger du et råt æg, der lige er taget ud fra køleskabet. Hvis ægget er meget koldt, vil æggehvide og -blomme være meget mere tyktflydende, og dermed virker forsøget ikke ret godt. Vent til det er varmet op til stuetemperatur. Man kan faktisk tydeligt høre, at temperaturen har en stor betydning på ægget: Hvis man ryster et koldt, råt æg, hører man ingenting, men hvis man ryster et lunt, råt æg, vil man kunne høre skvulpelyde fra det flydende indre.

Udstyr og materialer:

grøn pil Råt æg

Referencer:

grøn pilQuick Time film af roterende æg 1 (1,24 MB).
grøn pilQuick Time film af roterende æg 2 (1,36 MB).

PIRA DCS: 1Q10.56 (Mekanik: Rotationel dynamik) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 01.11.2005